To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι αδύνατο να κατοχυρώσεις τα πνευματικά δικαιώματα για μια γλώσσα προγραμματισμού ή την λειτουργία ενός υπολογιστή.Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο , η ντιρεκτίβα της νομικής προστασίας των εφαρμογών των υπολογιστών επεκτείνεται στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην έκφραση κάθε μορφής της πνευματικής δημιουργίας του δημιουργού μιας εφαρμογής υπολογιστή. Αλλά , κάθε ιδέα και αρχές περιλαμβανομένων των ιδιωτικών δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
Με άλλα λόγια μπορείτε να προστατεύσετε τις ιδέες και τις αρχές του κώδικα σας, αλλά όχι το ίδιο το πρόγραμμα.
Ο γενικός σύμβουλος του δικαστηρίου είπε πως εάν η λειτουργίες ενός προγράμματος υπολογιστή θα προστατεύονταν από πνευματικά δικαιώματα , αυτό θα κατέληγε στην δυνατότητα οι ιδέες να μονοπωλούνται, μέχρι στο σημείο να δυσκολεύεται η τεχνολογική πρόοδος και η βιομηχανική ανάπτυξη.
Το δικαστήριο είπε πως δεν υπάρχει παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων εκεί όπου κάποιος δεν έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα της εφαρμογής ενός προγράμματος, αλλά απλά μελετά , παρατηρεί και δοκιμάζει το πρόγραμμα για να αναπαραγάγει τις λειτουργίες του.
Αυτή η απόφαση θα στριμώξει την Oracle που προσπαθεί να προωθήσει τα πνευματικά δικαιώματα περισσότερο από ότι παραδοσιακά ισχύει. Η Oracle θέλει τα πνευματικά δικαιώματα να καλύπτουν , την δομή, την διαδοχή και την οργάνωση των κλήσεων του λογισμικού. Αυτό σημαίνει πως η Oracle δεν θα μπορέσει να κινηθεί δικαστικά εναντίον του Google όπως έχει κάνει στην Αμερική.
Η υπόθεση που το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε σχετικά ήταν WPL εναντίον της SAS. Η WPL δημιούργησε μια επανα-υλοποίηση της γλώσσας SAS, χρησιμοποιώντας την αρχική τεκμηρίωση της SAS και την δωρεάν και εκπαιδευτική έκδοση της SAS. H SAS υποστήριξε πως η WPL παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα και τώρα έχασε.
Πηγή:
www.techeye.net